lördag 31 augusti 2013

Nybakade Fyllda Smörgåsgifflar


 Är det någonting som är en favorit här hemma på bakfronten så är det de här fyllda  smörgåsgifflarna. Tror jag skulle kunna bara dom varje dag och de skulle ändå vara slut, men jag bakar när jag hinner och baka för att göra andra glada. Idag blev det den vanliga fyllningen i dom alltså stark prästost i hälften (så jag kan äta några själv) och rökt skinka / prästost i de andra. Receptet har jag HÄR.

Har ni inte bakat de här smörgåsgifflarna så var försiktiga de kan vara beroendeframkallande :) Ha en fin lördag

fredag 30 augusti 2013

Virkade Trollet

Idag har jag fått en så fin kommentar av Eva som undrar var beskrivning finns på just mitt virkade troll. Jo, det ska jag berätta, den finns ingenstans alls på bloggen.






Trollet är liksom mitt eget och får så bli tror jag :) Men jag har gjort en virkbeskrivning som jag har nerskriven i min stora anteckningsbok med mina egna virkmönster. Så beskrivningen finns där i tryggt förvar och visst har jag en liten tanke med just den beskrivning.

Så trollet får fortsätta med sina äventyr och vara bloggens ansikte utåt för det är liksom inte riktigt min grej, även om vi ofta har samma frisyr :)

torsdag 29 augusti 2013

Middagstips, Majsplättar

Ikväll fick jag bestämma middagen och då blev det Majsplättar med tomatsalsa, jättegott tycker jag. Enkelt och fort går det och gott med en sallad till. Receptet finns HÄR om någon känner för ett vegetariskt alternativ.

onsdag 28 augusti 2013

Fina Fjärlisbilden

Ganska nöjd med den bilden får jag väl säga :)

Ok, det kan ju har varit en del tur också, för jag hade ganska många suddiga "i flykten-bilder" också, men jag är glad i alla fall.

tisdag 27 augusti 2013

TonfiskSallad Med Stekta Champinjoner

En perfekt och superenkel sommarsallad. Blanda Romansallad, Ruccola, små gurkbitar och strimlar en färsk liten purjolök i en skål. En liten tonfiskburk per person och så klipper jag soltorkade tomater över. Delar några champinjoner på mitten och steker i en torr stekpanna. På med champinjonerna över salladen, några varv med svartpeppar och sedan häller jag lite god olivolja över. 

Den här salladen passar perfekt till DukanDieten.

måndag 26 augusti 2013

Styckerskan Från Lilla Burma

Kan man tycka om en styckerska? Ja, det kan man nog, i alla fall om man läser Håkan Nessers senaste bok om polisen Barbarotti som är den femte i serien från den lilla orten Kymlinge. Boken börjar med att Barbarotti  ska börja jobba igen efter sin älskade Mariannes död. Han får ett cold case som till en början verkar lugnt men ju mer han  nystar ju mer misstänksam blir han runt omständigheterna kring Ellen Bjarnebo styckning av maken Harry. Och själv vill man också veta vad som egentligen hände med Ellens båda män. Ja, för var är egentligen hennes andra make Morinder som försvann på en moped för så länge sedan? En riktigt bra bok även om den inte var lika spännande som de andra fyra.

Boken får en stark 3:a eller kanske en liten 4:a av 5 möjliga av mig.

söndag 25 augusti 2013

Hundutställning


Japp, ni läste rätt, idag har det varit hundutställning för min del på dagordningen och det var väldigt länge sedan. Säga vad man vill om det när man inte är hundägare, men det är ganska roligt att gå runt och titta på alla hundraser när de tävlar i de olika hundringarna, men det är också kul att gå förbi och titta på alla hundägares små tält (eller vad det heter). Såg många små "finborstade" hundar som jag inte alls kände igen rasen på men det troliga kanske är att de inte alltid till vardags brukar vara så upppiffade och borstade och sprayade och friserade :)

lördag 24 augusti 2013

Keramik Och Kakor


Vad kan passa bättre en lördag än krukmakeri och goda kakor? I sommar ha vi fått upp ögonen för krukmakeriet Larsson & Larsson i Etelhem kyrkeby, helt fantastiskt mysigt ställe, litet och gulligt. Herr Larsson står för keramiken och Fru Larsson står för de mest fantastiskt vävda mattorna jag sett på väldigt länge som konstverk. Åker ni förbi måste ni bara stanna här.


Och så var det det här med kakor, på vägen kan jag rekommendera att stanna till på Labans kvarns butik i Roma. Där kan man få tag på de här grova kakorna med surdeg och kardemumma som är fantastiskt goda. Det finns smaskigt matbröd också. Bra med butiken i Roma tycker jag så man inte behöver åka ända ner till Labans egen kvarn för kakor.


 När vi ändå var i krokarna så fick det bli ett besök på Etelhems krukmakeri också. Ljusstakarna tyckte jag om men ingen fick följa med hem för de var för lika den i svarta i gjutjärn som redan står i fönstret.


Det här fatet blev dagens favorit :)

fredag 23 augusti 2013

Kall Räkpaj / Skaldjurspaj


Här kommer receptet på en av mina favoritpajer, det är en kall paj som passar perfekt en helt vanlig fredag som idag med en sallad till eller på en buffé. Tycker om den friska smaken på räkröran och att skalet är lite grövre.

Pajskalet:
1,5 dl rågmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl kesella
2 msk vatten

Blanda samman mjölet, bakpulvret och smöret, tillsätt sedan kesella och vattnet. Blanda till en bra deg och platta ut i en stor pajform, låt vila lite i kylen. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt sedan skalet svalna innan det fylls med räkröran.

Räkröran:
4 dl kesella gourmé
2 dl crème frech
1,5 dl finklippt dill (frysen går bra)
1,5 tsk örtsalt
1 krm cayennepeppar
1,5 msk dijonsenap
800 g skalade räkor i lake
400 g kräftstjärtar i lake
Rödlök

Börja med att hälla av laken på räkor och kräftstjärtarna. Börja sedan med röran, blanda alla ingredienser väl och tillsätt sedan skaldjuren. Hur mycket av räkor/kräftstjärtar man ska ha är en smaksak, men riktigt mycket är ju godast :) Smaka av och tillsätt ev. mer dill, senap och kryddor. Låt gärna röran stå och dra en liten stund, häll sedan ner den i pajskalet. Garnera pajen med skivad rödlök.

Räkpajen år perfekt om man vill förbereda sig i god tid. Pajskalet ska fyllas när det är gräddat och kallt och  röran blir nästan ännu godare av att få stå och dra ett bra tag i kylen. Sedan är det bara att hälla ner räkröran i skalet och garnera med rödlök,  avokado brukar vara gott på också. Det går väldigt bra att ha ännu mera skaldjur i också.

Lycka till och ha en supertrevlig fredag :)

torsdag 22 augusti 2013

Dags Att Virka

Igår skrev jag om att sensommaren var här och för mig är det också dags att sätta igång att virka. Virkningen har verkligen inte haft så stor plats i sommar, då blir det mera böcker i solstolen för mig. Men nu har jag några idéer och känner att de vill bli någonting, det troliga är ju att de även kommer att hamna här på bloggen :)

onsdag 21 augusti 2013

Sensommar

När blir sommaren sensommar egentligen?

För hösten kommer ju inte direkt utan det är ju de här dagarna som är fina i slutet av augusti och gärna långt in i nästa månad som jag tänker på sensommaren.

Eller det kanske är när man tar på en kofta till och från jobbet :)

tisdag 20 augusti 2013

Sötast På Bloggen

Hur söt får man vara ?

Jag blev så himla glad idag när det dök upp en bild på världens sötaste lilla C som jag kunde ha på bloggen, tack snälla E för det. Han är en perfekt liten pojke att virka till och här använder han sina små converse. Kul också att han gillar sin bollen, mönster till bollen har jag här.

måndag 19 augusti 2013

Underbara Botaniska I Visby


Det finns många platser som jag gärna besöker om och om igen. Botaniska trädgården i Visby är just en sådan plats, där jag aldrig kan få nog. När man än på året kommer in i trädgården så infinner det sig ett lugn och den här underbara platsen ser det alltid olika ut. Bjuder på några blommiga bilder idag.


söndag 18 augusti 2013

Fotoutmaning - Skuggor På P18


Då var det söndag och dags för en ny fotoutmaning i Vänner emellan, den här gången är det skuggor som gäller. Och vad passar bättre än några bilder från en morgonpromenad på P18, där har det har fotats fotoutmaningar innan :)


Var också tvungen att ge mig in i datorn och letar, för någonstans visste jag att denna tulpan fanns, så den fick också vara med idag. Vill ni titta på flera fina skuggiga bilder klicka in hos Edith & Jag. Ha en härlig söndag och hoppas inte den kommer i skugga :)

lördag 17 augusti 2013

New York Resan Del 3 - Fantomen Och Stålmannen



På resan passade vi även på att gå på bio, The man of Steel. Vi gick på en biograf som var noga utvald, nämligen en väldigt stor där de alltid har alla storpremiärer. Salongen här rymde 1400 personer och allt var i rött, gult och STORA kristallkronor, mycket snyggt och stort. Självklart köpte vi popcorn också den största som fanns :) och den var STOR!

Filmen då?
Den var riktigt bra. Inte en film jag själv hade valt men jag är jätteglad att jag såg den och den var riktigt spännande och äntligen fick jag lite koll på stålmannen. Dessutom tycker jag filmen var väldigt bra gjord. Har ni inte sett den så tycker jag att ni ska det.

En kväll var vi på musical också och då valde jag såklart Fantomen på operan, med Peter Jöback i huvudrollen. Hur bra var den? Helt underbart och så bra det bara kunde vara. Jag gillar ju både musical och Jöback :) Hela uppsättningen var storslagen och med bra scenlösningar och Jöback var bara så bra han kan vara. Var väldigt nöjd när vi gick hem den kvällen för det här var någonting som jag verkligen hade längtat efter och kul att dela det med familjen.

Stor Laxpirog På Fredagskvällen

Igår skrev jag att receptet på fredagens laxpirog skulle dyka upp idag så här är det. Pirogen är till 3-4 personer beroende på hunger. Den här pirogen kan man ju förstås fylla med andra saker, vill ni ha kött eller en hel-veg med svamp, kan ni ta fyllningen som jag har i mina potionspiroger, HÄR. där finns även recept på en bra deg om ni föredrar det.

Plocka fram:
- 1 rulle kyld smördeg
- 2 ,5-3 dl kokt kallt ris (perfekt om det blev över dagen innan)
- 200 g kallrökt lax skuret i småbitar
- 1 stor gul lök
- 0,5 dl finklippt dill eller persilja
- 1 dl cremè fraiche (lätt funkar bra)
- lite citronsaft, salt och svartpeppar

Gör så här:
Börja med att rulla ut degen på en plåt och blanda sedan samman alla ingredienserna i en skål. Smaka av med citronsaft och kryddor.


Häll sedan ut fyllningen längst med mitten på degen.
Vik sedan över långsidorna och till sist viks kortändarna ihop med en liten"snurr".

Vill man få en lite blankare pirog så pensla med ägg. Jag gör inte det och det går jättebra. In i ugnen på 225 grader i ca 15-20 minuter.



Klar att servera, smakar jättegott tillsammans med en ordentlig grönsallad. 
Lycka till och hoppas ni gillar min Laxpirog.

fredag 16 augusti 2013

Fredag Är Liksom Bra

Ja, då har man varit igång och jobbat i en vecka då och fredagskvällen känns lika bra som innan semestern :) Nu blir det laxpirog, recept kommer i morgon.

torsdag 15 augusti 2013

Blommor


Blommor blommor överallt när man är ute, det är vallmo, cikoria och blåeld i massor. Jag har alltid tyckt om blommor både inne och ute, både vilda och att odla själv. Tar mycket bilder på just blommor och det har alltid varit blombilder på bloggen så nu har jag bestämt att de ska få en egen etikett :)


onsdag 14 augusti 2013

Sommarbruden

Nu har jag läst den nyaste boken av Marita Conlon-McKenna som heter Sommarbruden. Den handlar om Amy och Dan som är lyckligt förlovade och påbörjar sina förberedelser och planerar sitt stora perfekta bröllop, de tänker väl inte helt lika. Hon blir som besatt av alla förberedelser och Dan frågar sig var hans riktiga tjej tog vägen i allt detta. Han bryter till sist upp deras förlovning och en bröllopskatastrof är ett faktum för hela släkten. Hur det går ska jag såklart inte skriva men Amy inser att hon gått för långt och Dan ångrar sig så klart och båda är så olyckliga. Det här var väl ingen djupare bok och de andra två jag läst av författaren är klart mycket bättre, men den funkade bra i strandstolen och jag en liten tår tittade nästan fram.

Boken får en 3:a av 5 möjliga av mig.

tisdag 13 augusti 2013

Virkad Ros


Visst skulle det bli en blomma, en ganska stor ros. Jag har virkat med virknål 3,5 och i melerade bomullsgarn, rosen blev 6 cm. Ska använda den som brosch i höst har jag tänkt. Mönstret kommer från en bok av Lesley Stanfield men har inte namnet, men till er som virka skriver jag mönstret här.

Börja med att virka 99 lm.

Blad 1-4: hoppa över 3 lm, 1 st i var och en av de nästa 2 lm, 2 lm, 1 sm i nästa lm, (3 lm,1 st i var och en av nästa 2 lm, 1 sm i nästa) x 3 gånger.

Blad 5-8: (4 lm, 1 dubbel st i var och en av nästa 4 lm, 3 lm, 1 sm i nästa lm) x 4 gånger.

Blad 9-12:  (4 lm, 1 dst i var och en av nästa 6 lm, 3 lm, 1 sm i nästa lm) x 4 gånger.

Blad 13-16: (5 lm, 1 tredubbel stolpe i var och en av nästa 8 lm, 4 lm, 1 sm i nästa lm) x4 gånger.

Klipp av garnet men spara en bra bit att sy ihop rosen med. börja med att snurra ihop blomman och forma till en fin ros. Rosen ska vara platt i botten längst med lm-kanten.

måndag 12 augusti 2013

Lite Virkat Igen :)

Då var det dags att jag skärper till mig!

Det har ju varit dåligt med både virkat och recept här på bloggen under sommaren, men nu så. Recept igår och idag lite virkat :)

Kan någon gissa vad det ska bli?

söndag 11 augusti 2013

Tomat Och Permesanost Paj


Här kommer receptet på en paj som är suverän god tycker jag och den passar perfekt till en buffé i sommar eller på en med lite Italienska smaker. Den här pajen äter man nog inte bara med en sallad till utan den passar nog bäst på en liten buffé och den smakar bäst lite ljummen tycker jag.

Plocka fram till Degen:
ca 2,5 dl vetemjöl
ca 85 g margarin
lite vatten
Plocka fram till Fyllningen:
3 gula lökar
ca 0,3 dl olikolja
1 burk skalade hela tomater (gärna plommon eller mindre sort)
0,5 msk socker
2 stora tomater, skivas
0,5 dl tomatpuré
salt och svartpeppar
2-3 dl färskriven parmesanost
färsk basilika

Gör så här:
Börja med degen:
Hacka ihop detta och tillsätt lite vatten så att det blir en smidig deg. Låt degen vila minst en timme i kylen eller över natten i en plastpåse. Kavla / platta ut degen i en pajform så att den går upp på kanten. Picka botten och ställ i kylen minst 15 min före gräddning.
Och så dags fyllningen:
Skala och skiva löken, fräs löken i lite av olivolja i en stekpanna, den ska vara mjuk men inte brynta. Tillsätt tomaterna på burk (men spara lite av vätska) och sockret och låt det fräsa ihop lite med löken. Tillsätt sedan de skivade färska tomaterna och låt koka ihop några minuter. Sedan så ska tomatpuré och kryddorna i. Låt koka ihop lite grann och späd ev med lite av tomatspadet.

Till sist själva pajen :)
 - Strö parmesanosten i pajbotten och häll sedan över tomatröra
 - Grädda i 200 grader i 25-30 minuter.
 - Låt pajen svalna lite och dekorera sedan med basilika.


Den här pajen kan lagas en dag i förväg eller göra röran helt klar och grädda när man ska ha pajen. Jag tycker pajen är som godast när den är lite ljummen. Lycka till!

Var Är Recepten????

Kommer snart!!!

Blev jätteglad för en kommentar häromdagen där några efterfrågade och undrar var mina recept tagit vägen. OJ vad glad jag blev och det ska väl erkännas att jag suttit väldigt mycket i solstolen de senaste veckorna och inte lagt så jättemycket tid på just att fixa-fota-blogga-recept det tar ju helt klart lite tid och i sommar har det blivit väldigt mycket sallad i olika varianter, ätit ute och grillen har använts. Men idag har jag jobbat och det känns helt konstigt för det var ju några veckor sedan man satt framför den datorn :)

Så nu ska jag väl även kunna fixa till några recept de närmsta dagarna. Först ut ikväll kommer en paj med tomat och parmesanost fyllning inte dum alls :)

lördag 10 augusti 2013

Vintips

Ok, det är ju inte så vanligt här på bloggen det kan jag erkänna men idag blir det ett undantag :)

För ett bra tag sedan blir jag tipsad av bästa J om ett vitt vin som heter Fumées som bara är så fantastiskt gott. Finns även på box nu och har fått pris som bästa vita på box. Men det var inte det jag skulle skriva egentligen utan att nu finns Fumées som rosévin och kan ni tänka det var riktigt gott och passar bra på sommarkvällen.

fredag 9 augusti 2013

Dag Att Plocka Fram


Ja, nu börjar semesterdagarna ta slut, i helgen är det dags att börja jobba igen. Vilken dag att njuta av solen, värmen, picknicksallad och promenad även om det blåste en del, det är bara att stoppa dagen i fickan och plocka fast i höst.


torsdag 8 augusti 2013

Just Nu

Just nu utanför fönstret är det en riktigt stor regnbåge. 

Ok, jag erkänner det har regnat lite grann hos mig idag. Plötsligt inser jag att det finns en Karin före och en  annan efter bloggen kom till. Jag är förstås samma person och har inte ändrat mig för att jag började blogga med det är det här med att fota det mesta :) Innan hade jag nog inte fotat någon regnbåge men idag blev det en litet bild till bloggen, för jag vill ha inlägg med bild varje dag här på bloggen.

Misstänker att flera känner igen sig i det och kanske en och annan familjemedlem, när man plötsligt ska fota mat innan man ska äta :)