onsdag 28 mars 2012

Ugnsbakad Lax Med Sesamfrön, Kall Limesås Och Varma Grönsaker


Ni som tittade in på bloggen igår vet att det var tjejmiddag på gång. Jag lagade en ugnsbakad lax med sesamfrön och till det serverade jag en kall limesås med gräslök. Den här laxen känns vårig och passar bra till påsk tillsammans med den kalla limesåsen. Jag serverade inget ris eller potatis till utan gjorde varma grönsaker och en bamsestor grönsallad istället.  Till efterrätt blev det fruktsallad i glas med grädde och riven choklad. Här kommer recepten som blev efterfrågade direkt, kul! Hoppas att det är flera som gillar min våriga mat, Lycka till!


UGNSBAKAD LAX MED SESAMFRÖN
Lax, färska eller frysta portionsbitar, tänk på att beräkna lite mer än vanligt per person för det är inget ris eller potatis till. Sesamfrön, örtsalt, blandade pepparsorter och citronsaft.

Gör så här: Lägg (den tinade) laxen i en smord ugnsfast form, pressa citronsaft över fisken, salta och peppra rikligt på bitarna. Strö sedan sesamfrön på bitarna. Låt fisken stå inne i ca 30 minuter i 225 grader. Klar att servera.

KALL LIMESÅS MED GRÄSLÖK
1 stor burk lätt crème fraiche
1 lime (skalet och saften)
1 kruka gräslök
10 cm gurka utan skal
1 liten röd lök
örtsalt, citronpeppar och cayennepeppar

Börja med att tvätta limen och riv sedan skalet på den fina sidan på rivjärnet. Blanda samman limeskalet och crème fraichen. Pressa saften av hela limen i såsen. Finhacka gurkan och rödlöken och blanda i. Salta och peppra efter smak. Finklipp 3/4 av gräslöken och blanda ner i såsen. Låt sedan såsen stå och dra i kylskåpet till servering, gärna en timma. När såsen ska serveras så klipp ner det sista av gräslöken uppe på såsen och ha det som garnering.

VARMA GRÖNSAKER
1 morot per person
1 jättestor rödlök
sparris, gärna färsk men annars så får ett paket fryst duga
flingsalt

Skala morötterna och skär dom i tunna stavar. Klyfta rödlöken och dela sparrisen 1 eller 2 gånger. Bra med de varma grönsakerna är att hit fram kan man ju förbereda allt i förväg. Hetta upp en stekpanna med olivolja och lite smör, stek sedan morötterna tills de börjar bli halvmjuka, lägg sedan i löken och till sist sparrisen. Stek tills alla grönsaker har fått fin färg tar ca 20 minuter. Häll upp i en skål och strö flingsalt över.


Till efterrätt blev det en liten lätt fruktsallad med blandade frukter och mycket hallon i som jag potionerade upp i glas. De fick sedan stå i kylen tills det var dags att servera. Vispade lite grädde och blandade i vaniljsocker som jag klickade ner i glasen. På grädden strödde jag lite finriven mintchoklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar